Dincolo de America,2007

Seducătoarea scriitoare dizidentă Milena povesteşte în cea mai recentă carte despre sinuciderea unui marinar pe puntea vasului care urma să-l ducă în America, după ce aflase că prietena lui fusese violată de alţi marinari. Volumul subversiv, cu titlul exact ca şi filmul, este confiscat din librării. Acuzată că încearcă să corupă minţile cititorilor, împingându-i la evadarea din sistem prin sinucidere, Milena este decăzută din calitatea de scriitor şi repartizată, ca zidar, pe un şantier de reeducare.
În disperare de cauză, ea îi cere ajutor fostului ei iubit Ian, profesor de franceză şi director de şcoală, cu legături misterioase direct la Cabinetul 1 al dictaturii.
Ian sfidează ordinele şi o angajează pe Milena ca profesoară. În schimb, ea acceptă să reia relaţia lor mai veche, întreruptă din cauza sexualităţii lui dominatoare. Toată lumea - inclusiv şeful Poliţiei Secrete, perfidul colonel Marcus, care o urmăreşte pe Milena ca o umbră, îşi pune aceeaşi obsesivă întrebare: de ce s-a sinucis marinarul din carte.
La insistenţele prietenilor ei actori, între care se distinge Edgar, Milena începe să traducă textul cărţii în engleză, sperând să-l scoată clandestin din ţară şi să-l publice în Statele Unite. Respingând avansurile lui Stan, vicios vânător de fuste şi şef al Şantierului Sălii Congreselor din vecinătatea şcolii, Milena are, în acelaşi timp, un admirator frenetic în tânărul Manu, poreclit Visătoru', un personaj naiv, dar rebel şi impulsiv, zidar pe acelaşi şantier. Deşi conştient că nu face parte din lumea Milenei, Manu este îndrăgostit de ea fără speranţă şi încearcă să-i capteze atenţia cu o falsă tentativă de sinucidere, imitaţie a sinuciderii marinarului din carte. Ca urmare, Milena este arestată pentru o aşa-zisă instigare la sabotaj.
Distribuţia:
Daniela Nane (Milena)
Mihai Stăescu (Manu Gheorghiu)
Dorel Vişan (Marcus)
Valentin Teodosiu (Stan)
Şerban Ionescu (Yan Vesa)
Maria Dinulescu (Ingrid)
Mihaela Mihăscu (Margareta)
Ionuţ Alin Ionescu (Cristi)